2014年10月16日星期四

"«Πανίσχυρο, πανέμορφο και ποιοτικό, το Xiaomi MiPad δείχνει τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζουν εντυπωσιακά tablets στην Κίνα!»..."

Την Xiaomi -θεωρώ πως- την γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά, τόσο (εγώ) μέσα από την καθημερινή ενασχόλησή μου με το Mi4 και τις εντυπωσιακές επιδόσεις του σαν συσκευή, όσο και όλοι οι υπόλοιποι φίλοι μας, από τις εμπειρίες εκατοντάδων μελών της κοινότητάς μας με τις best selling συσκευές της όπως τα Mi2, Mi3, Note κ.α. Ανάμεσά τους όμως υπάρχει και ένα tablet στις 7.9 ίντσες, με εντυπωσιακή ποιότητα κατασκευής, επιδόσεις που... σκοτώνουν πραγματικά τον ανταγωνισμό και άψογη συμπεριφορά για τα χρήματά του πάντα. Ο λόγος για το πολλά υποσχόμενο MiPad φυσικά!

Δεν αρνηθήκαμε την πολύ ευγενική πρόταση του 234buy.com για παρουσίαση του 8ιντσου tablet που έρχεται - μέσω Κίνας - στην χώρα μας στην τιμή των $325.99 , που κατά τη γνώμη μου αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό τις αρετές και δυνατότητές του σε καθημερινή χρήση. Το όνομα της Xiaomi άλλωστε προϋποθέτει ότι η ποιότητα κατασκευής, η αξιοπιστία και οι ιδιαιτερότητες στο UI (τρέχει MIUI 5.0 επίσημα αλλά και MIUI 6.0 beta) θα έχουν τον πρώτο λόγο κατά την συγκεκριμένη hands on παρουσίαση!

Πακέτο προσφοράς
 
 Λιτό αλλά απόλυτα ικανοποιητικό το πακέτο προσφοράς της συσκευής που μας έστειλε το 234buy.com μέσα σε 22 ημέρες, όπως άλλωστε μας συνηθίζει η Xiaomi στα τελευταία μοντέλα της. Στο εσωτερικό θα βρείτε:

• το MiPad σε λευκό χρώμα στην περίπτωσή μας,
• έναν US φορτιστή ταξιδίου χωρίς αντάπτορα Ευρωπαικό (5V, 2A)
• USB to micro USB καλώδιο σύνδεσης/φόρτισης
• και ένα πλήρες εγχειρίδιο χρήσης της συσκευής με το μεταλλικό εργαλειάκι μέσα, για να βγάλετε την microSD υποδοχή στο πλάι.

Όπως θα διαβάσατε δεν διαθέτει αντάπτορα Ευρωπαικό επομένως θα πρέπει να προμηθευτείτε έναν από κάποιο κατάστημα ηλεκτρικών ειδών με κόστος 1-2 ευρώ. Αυτά, όμορφα και ωραία τοποθετημένα σε ένα ποιοτικό χάρτινο κουτί που αποπνέει δίχως άλλο «Xiaomi» όπως και να το δει κανείς

Βασικά εξωτερικά χαρακτηριστικά


Με κόστος 258 ευρώ ($325.99) από τo 234buy.com, παίρνετε στα χέρια σας ένα πανίσχυρο tablet στις 7.9 ίντσες, με πολύ καλή (ίσως εξαιρετική) ποιότητα κατασκευής, κορυφαία τεχνικά χαρακτηριστικά και state of the art λειτουργίες που δύσκολα βρίσκεις σε αντίστοιχες «επώνυμες» προτάσεις του ανταγωνισμού σε αυτή την κατηγορία τιμής. Οι διαστάσεις του είναι ικανοποιητικές για τα δεδομένα της κατηγορίας των mid-range tablets: 202 x 135 x 8.5 mm (μόλις 8.5 χιλιοστά πάχος) και βάρος που δεν ξεπερνά τα 375 γραμμάρια.
Κύριο χαρακτηριστικό της συσκευής αποτελεί φυσικά η TFT οθόνη του με ανάλυση 2048 x 1536 pixels και μέγεθος - προφανώς- 7.9 ίντσες, η οποία τα πάει περίφημα κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες χρήσης. Εντυπωσιάζει με την ευκρίνειά της και την αρκετά καλή φωτεινότητα κάτω από τον ήλιο, εμφανίζει όμως κάποια ελάχιστα φαινόμενα αντανάκλασης κάτω από το ηλιακό φως, σε κάθε περίπτωση όμως είναι ότι πρέπει για την απεικόνιση φωτογραφιών και full HD ταινιών με μεγάλες γωνίες θέασης που σίγουρα καλύπτουν τις απαιτήσεις σας. 
 
 Η απόκριση της είναι ταχύτατη, η αίσθησή της ελάχιστα «πλαστική», ενώ μόνο το αυξημένο bezel της συσκευής (πάνω και κάτω από την οθόνη) είναι σε θέση να περιορίσει –ελάχιστα- την αίσθηση πολυτέλειας και στιλ που αποπνέει.

Δεν θα βρείτε πολλά πλήκτρα περιμετρικά της συσκευής: ένα On/Off και ένα volume control στο πλάι είναι τα μόνα hardware keys που υπάρχουν διαθέσιμα, αφού τα υπόλοιπα είναι soft keys, τμήμα του Android 4.4 OS στο κάτω μέρος της οθόνης, η υποδοχή για την microSD κάρτα στην αντίθετη πλευρά και το πάντα απαραίτητο audio jack των 3.5mm (έστω και αν δεν υπάρχουν handsfree στη βασική συσκευασία). Έτσι η γενικότερη χρήση του MiPad είναι εύκολη και απροβλημάτιστη ακόμα και για αρχάριους χρήστες, χωρίς την ανάγκη ταυτόχρονης χρήσης πολλών πλήκτρων για βασικές διεργασίες. 
 
Στην πίσω πλευρά δεσπόζει μία κύρια κάμερα ανάλυσης 8.0 Mpixels (με αρκετά καλές επιδόσεις σε φωτογραφίες και HD videos) και μπροστά, πάνω από την οθόνη (στο κέντρο ακριβώς) θα βρείτε την εμπρόσθια βοηθητική κάμερα με ανάλυση 5 Mpixels για Skype calls ή... selfies με πολύ καλή ευκρίνεια. Φυσικά δεν πρέπει να παραβλέψουμε και το γεγονός ότι το MiPad διαθέτει δύο αρκετά δυνατά ηχεία στην πίσω (και κάτω) πλευρά του, με καλά πρίμα και μπάσα για να παρακολουθήσετε full HD ταινίες (φόρτωσα έως και 4GB .mkv αρχείο χωρίς πρόβλημα) όπου και αν βρίσκεστε με εντυπωσιακή πιστότητα. Για το τέλος άφησα την micro USB θύρα του MiPad στο κάτω μέρος, η οποία είναι πλήρως συμβατή με το OTG (On The Go) πρωτόκολλο επικοινωνίας, για να μπορείτε να συνδέετε με ευκολία flash discs με δεδομένα εν κινήσει.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

 Το πολύ αξιόλογο 8άρι tablet από την Xiaomi – που πολύ ευγενικά μας παραχώρησε το 234buy.com- εντυπωσιάζει τόσο εξωτερικά όπως είδατε, όσο και στα ενδότερα. Εκεί θα βρείτε το Android 4.4.2 KitKat να προσφέρει smooth επίπεδα πλοήγησης, με τη βοήθεια ενός πολύ δυνατού τετραπύρηνου NVIDIA Tegra K1 SoC χρονισμένου στο 2.2GHz (!), για άνετη χρήση όσο απαιτητικός και αν είστε. Για τους ιδιαίτερα ψαγμένους (έχουμε πολλούς εδώ άλλωστε), το MiPad διαθέτει 2GB RAM (όχι τα πάει καλά και χωρίς 3GB RAM όπως θα πουν οι... προαναφερθέντες ίσως), ενώ η εσωτερική μνήμη της συσκευής από την άλλη πλευρά είναι απόλυτα ικανοποιητική με 16GB storage (13 GB από αυτά περίπου είναι διαθέσιμα) και microSD slot με μέγιστη χωρητικότητα τα 64GB. Φυσικά υπάρχει πλήρης WiFi, DLNA, Bluetooth 4.0, OTG υποστήριξη, δυνατότητα σύνδεσης με 3G modems μέσω microUSB, αλλά όχι GPS συμβατότητα. Για το κόστος της συσκευής πάντως (258€) όλα τα παραπάνω, τα κρίνω ως αρκετά ικανοποιητικά. 

Ιδιαίτερη εντύπωση μου προκάλεσε (στις ελάχιστες ημέρες που το είχα στα χέρια μου), η πολύ καλή αυτονομία του μοντέλου, η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο στην Li-Ion μπαταρία του με χωρητικότητα τα 6.700 mAh, η οποία του χαρίζει σχεδόν 8 ώρες αδιάκοπης χρήσης είτε σε browsing mode με «βαριά» λειτουργία, είτε σε αναπαραγωγή full HD περιεχομένου. 


Για τις δύο κάμερες της συσκευής, δεν θα πω πολλά, μπορείτε να δείτε μερικά δείγματα στις φωτογραφίες από πάνω. Με ανάλυση 8.0 και 5.0 Mpixels αντίστοιχα άλλωστε, δείχνουν τα «δόντια» τους από την πρώτη στιγμή. Φυσικά μην περιμένετε θαύματα, απλά πολύ καλές επιδόσεις για tablet πάντα. Έτσι, η κύρια έχει καλό framerate στο viewfinder αλλά πολύ συμπαθητικές φωτογραφίες, ενώ η εμπρόσθια τα πάει περίφημα τόσο σε Skype calls όσο και σε selfies, με τον αρκετά ευρυγώνιο φακό της btw, τα οποία ήταν περιέργως «καλά». Μέχρι εκεί παιδιά, μην ζητάτε κάτι παραπάνω από ένα mid-range tablet – έστω και αν προέρχεται από την πάντα αξιόλογη Xiaomi.
Μενού, λειτουργίες
 
Προφανώς και επειδή μιλάμε για Xiaomi, οφείλω να αφιερώσω ξεχωριστή παράγραφο για τις δυνατότητες του λειτουργικού της συστήματος. Έτσι, το MiPad από το 234buy.com έφτασε στα χέρια μου τρέχοντας την έκδοση MIUI 5.0 που με την σειρά της βασίζεται στο Android 4.4.2 OS, με Αγγλικά αλλά και Ελληνικά μετά την πρώτη ενεργοποίηση. Προφανώς πρόκειται για την multilang έκδοση της MIUI 5.0 που διακρίνεται για την σταθερότητα αλλά και την πλήρη ελληνική υποστήριξη που προσφέρει, όπως θα δείτε τόσο στα screenshots όσο και στο μουσικό μου video. 

 

Πάμε στα υπόλοιπα τώρα. Υπάρχει beta MIUI 6.0 για το MiPad, είναι ολόφρεσκη (λίγων ημερών) και μπορείτε να την εγκαταστήσετε φυσικά από την επίσημη ιστοσελίδα της Xiaomi, εδώ. Μην ξεχνάτε φυσικά οτι είναι η έκδοση για developers (δεν υστερεί σε τίποτα φυσικά, αντιθέτως έχει και root), αλλά αυτό συνεπάγεται την απουσία Ελληνικών στο UI (μέχρι στιγμής) και την εμφάνιση bugs πιθανώς. Αν ψάχνετε κάτι πιο... σταθερό, εξελληνισμένο (σε MIUI 6.0) τότε πάλι το miui-hellas.gr και τα παιδιά εκεί έχουν δωράκι για εσάς.

Εντυπώσεις

Μόνο θετικές είναι οι εντυπώσεις μου από τις λίγες ημέρες που είχα το MiPad στα χέρια μου. Πολύ καλό σε θέματα ποιότητας κατασκευής, εφοδιασμένο με οθόνη TFT τεχνολογίας με καλές γωνίες θέασης και ένα UI πολύ συμπαθές (σε εμένα τουλάχιστον, σαν κάτοχος του Mi4 εδώ και έναν μήνα). Σαν συσκευή είναι πολύ δυνατή (quad core NVIDIA Tegra K1 SoC @ 2.2GHz) και βασίζεται στην έκδοση Android 4.4.2 KitKat με ότι συνεπάγεται αυτό για την άνεση στην πλοήγηση και την σταθερότητά του. Σημαντικό «plus» αποτελεί η ελληνική υποστήριξη στην multilang έκδοση με την οποία έρχεται προεγκατεστημένη, το πλήρες λειτουργικό γεμάτο από αρκετές χρήσιμες εφαρμογές (αλλά και κάποιες άχρηστες Κινέζικες ) καθώς και η αυτονομία του MiPad, που αγγίζει τις 8 ώρες multimedia αναπαραγωγής πραγματικά κάνει τη διαφορά. 
 
Φυσικά με 2GB RAM οι απαιτητικοί χρήστες ίσως το δουν να «ιδρώνει» σε κάποιες ελάχιστες περιπτώσεις πολύ εντατικής χρήσης, ενώ η απουσία GPS υποστήριξης ίσως απογοητεύσει τους «καλομαθημένους» heavy duty users. Έτσι δεν μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σαν συσκευή πλοήγησης. Αντιθέτως, μπορείτε να το έχετε μόνιμα... μπροστά σας, για να απολαμβάνετε full HD ταινίες, σειρές και video clips στην πολύ καλή οθόνη του, παρά το γεγονός οτι η TFT τεχνολογία της, περιορίζει λίγο την ζωντάνια και τον κορεσμό των χρωμάτων. Δεν παρατήρησα περιπτώσεις υπερθέρμανσης, ακόμα και όταν έτρεχε το AnTuTu στο max, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε η καλή διαχείριση μνήμης RAM, αφού σχεδόν πάντα είχα διαθέσιμα 800ΜΒ μνήμης, με αρκετές εφαρμογές να τρέχουν στο background.

Στον αντίποδα το κόστος του (
258 από το 234buy.com) το βρίσκω μια χαρά για τα δεδομένα, την ποιότητα και το «όνομα» της συσκευής, ενώ σύντομα υποθέτω θα την βρείτε και ακόμα πιο φθηνά κοντά στα 220-250 €, με το πέρασμα του χρόνου.

Η άποψή μου; Αν ψάχνετε κάτι επώνυμο (ναι η Xiaomi είναι «επώνυμη»), αξιόπιστο και αποδοτικό στην κατηγορία των 8 ιντσών tablets, το Xiaomi MiPad μπορεί με άνεση να σας «καλύψει». 

 


没有评论:

发表评论